2010. június 1., kedd

Lencsés árpa




Ne tartson vissza senkit, hogy előző este be kell áztatni a lencsét és az árpát! Nekünk ízlik.
Csináltam már úgy is, hogy a végén összesütöttem, de úgy nem ízlett annyira a családnak. Meg így hamarabb is elkészül.

12,5 dkg árpa
25 dkg lencse
1 közepes vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
majoranna
pirospaprika
borsikafű
babérlevél
vegamix
olaj, só

A lencsét és az árpát előző este külön-külön beáztatjuk. Külön edényben megfőzzük őket kb. két és félszeres sós, vegamixes vízben. A lencsébe belefőzünk babérlevelet és a fokhagymát is.
Mikor megfőttek, üvegesre pirítjuk a vöröshagymát - ezt én ma nem tettem meg, hanem belefőztem azt is a lencsébe a gyorsaság kedvéért -, majd ráöntjük az árpát és a lencsét, fűszerezzük pirospaprikával, majorannával, borsikafűvel, esetleg még sóval. (A borsikafűvel óvatosan, igen markáns íze van!)
Azt hittem, kevés lesz, de igen laktató.

Forrrás: Gabonaételek - Napfényes Élet Alapítvány

1 megjegyzés:

betti írta...

Mostanában sokszor készítem ezt az ételt, nagyon jól kiváltja nálunk a lencse főzeléket.