2010. június 26., szombat

A ghí

A szó szanszkrit eredetű, jelentése „tisztított vaj”. Nemcsak India ad otthont használatának, hanem előszeretettel használják a környező országokban is, Banglades és Pakisztán területén is. Mit érdemes tudnunk a ghí-ről és hogyan készíthetünk mi is otthon ghí-t?

A ghí elkészítésének egyetlen oka az volt, hogy a vaj könnyen megromlott az indiai meleg éghajlaton, ezért az embereknek szüksége volt egy olyan zsiradékra, mely a nagy melegben is kiállja az időjárási körülményeket, és sokáig megtartja szavatosságát. A ghí nem csak a főzés során, de vallási ceremóniákon is fontos szerepet kap az indiai kultúrában. Ezen felül az ayurvédikus Pancsakarma, mélytisztító eljárásoknak is elmaradhatatlan kelléke.


HASZNÁLATÁNAK ELŐNYEI:
A főzési procedúra során, amikor a vajból ghí készül, a vajban található tejfehérjék kicsapódnak, ezért alapos szűrés után a ghí-t szabadon használhatják laktóz érzékenyek is. Egy kanálnyi ghí kb. 14 gramm zsírt tartalmaz, mely mentes mindenféle mesterséges adalékanyagtól. A főzés során egy kanálnyi ghí kb. 4 kanálnyi olajat, vagy vajat helyettesít. Bánjunk vele óvatosan, ne vigyük túlzásba használatát, főleg szívbetegekre vonatkozik ez, mert magas a zsírtartalma. Bár a szervezet számára a zsír igen fontos, mert néhány vitaminnak, pl. K, A és D vitaminnak a meglétéhez elengedhetetlen a zsír jelenléte. Étkezés során a ghí serkenti az emésztőenzimek termelését, ezáltal fokozza a jó emésztést, ezzel szemben az olajok és vajak, melyeket főzéshez még használunk, leterhelik az emésztőrendszert és lassítják az emésztési folyamatot. Mentálisan segít a jó felfogóképesség és memória megalapozásában. Az ayurvédikus terápiáknál elsősorban a Vata emberek és Vata jellegű problémák orvosolásában úttörő, pl. bőr szárazsága, berepedezettsége, székrekedés, felfúvódás stb. Az ayurvédikus kozmetikai kezelésekben pedig a bőr puhítására és feltöltésére, megfiatalítására használják, valamint segítségével ellensúlyozzák a napfény által okozott égési sérüléseket. Antioxidáns hatású, segít felszívni a tápanyagokból az ásványi anyagokat, vitaminokat, így táplálva a szervezet valamennyi szövetét és erősítve az immunrendszert.

HOGYAN KÉSZÍTSÜK EL?Vegyünk tetszés szerint vajat, érdemes legalább egy kiló vajban gondolkodni, abból kb. ¾ kg ghí lesz. A vajat lehetőleg lassú tűz felett hevítsük és olvasszuk, nehogy odaégjen., majd hagyjuk, hadd csapódjon ki benne a tejfehérje. Elég csak néha ránézni. Főzés közben a vajban lévő víz elpárolog, és miután ez megtörtént, a vaj már nem bugyog és zizeg, hanem csak csendesen fő a tűzön. Onnan lehet tudni, hogy elkészült, hogy a vaj már nem zavaros, hanem tiszta és aranysárga színű. A tetejére rakódott hártyát eltávolítjuk, majd egy szűrőn átszűrjük tiszta edényben, amiben tárolni szeretnénk. Tarthatjuk szobahőmérsékleten is, ez esetben figyeljünk oda az alapos szűrésre, de tárolhatjuk hűtőszekrényben is. Ekkor természetesen megdermed és megszilárdul. Elkészítési ideje kb. 2 óra. Itthon lehet kapni keleti fűszerboltokban, bioboltokban, herbaházakban, viszont drága, így akinek van ideje, nyugodtan kísérletezzen otthon vele!

Forrás: http://www.ayurvedika.hu/

Nincsenek megjegyzések: