2010. április 21., szerda

Kalács



Az ovis húsvéti kalács után volt némi hiányérzetem, valahogy az angyalok elkapkodták, és nem lett finom. Most azonban megtaláltam azt a receptet, ami messze a legfinomabb, merem állítani, hogy tejes és tojásos társain is túltesz.

Tehát minden leendő Angyal figyeljen!



Hozzávalók:

70 dkg tönkölyliszt (fehér)
5 dl rizstej
5 evőkanál cukor
10 dkg vaj vagy margarin
1evőkanál méz
vaníliáscukor
1 kávéskanál fahéj
csipet só
2 evőkanál kakaópor
4 dkg élesztő

Így készül:
Az élesztőt felfuttatjuk. 3-4 evőkanálnyiban elkeverjük a kakaóport. Lágy tésztát gyúrunk, majd elfelezzük, és az egyik adagba belegyúrjuk a kakaós masszát. Fél óra pihentetés után kinyújtjuk először a világos tésztát, majd óvatosan rajta a sötétet is. Feltekerjük, koszorúvá formázzuk. Egy jó éles késsel bevagdossuk kb. 3centinként, és kifordítjuk a szeleteket. Kis pihentetés után 180 fokon 25-30 percig sütjük. A tetejét cukros tejjel meg lehet kenni.

3 megjegyzés:

betti írta...

Ez NAGYON guszta!

Szentpyr írta...

ez valami gyönyörű, mintha szakácskönyvből pottyant volna ide ez a szépséges kalács! szóval csak annyit akartam mondani, hogy: ejjjha!:))

(biztos finom is, de a képet nézve, ez szinte mellékes is!:)) )

Tündérlátta írta...

Anyák napi meglepetsé, de nem nagyszülőknek, hanem gyerekeknek. Ők csak mártogatós kalácsnak hívják:-)