2011. április 10., vasárnap

A medvehagymáról

Sokan ismerjük, szeretjük, használjuk manapság a medvehagymát, de legyen itt pár sor azok kedvéért akik még nem.
Azontúl, hogy nagyon ízletes jót tesz az emésztőrendszernek, magas C vitamin tartalmú, enyhíti a hurutos megbetegedések tüneteit, csökkenti és a vérzsírt és még hosszan folytathatnám. Részletesen itt .
Gyűjtése nem igényel mély botanikai ismereteket, de körültekintőnek kell lenni, hiszen összetéveszthető a levele a gyöngyvirágéval és az őszi kikericsével (ezek levele nagy dózisban mérgező). Segíthetnek a beazonosításban az itt található képek. Gyűjtésekor még egy dologra fontos odafigyelni, egy tőről ne szedjünk le minden levelet, hogy a növény ne pusztuljon el és jövőre is megtaláljuk ugyanott.

És medvehagymás receptek:
http://rongybabakonyha.blogspot.com/search/label/medvehagyma
http://www.noioldalak.hu/medvehagyma/receptek.html
http://szellemafazekban.blogspot.com/p/medvehagymas-etelek.html
 
Aktuális kedvencem a medvehagyma krém amit nagyon sokféleképp használhatunk. Nagyon finom pirítósra kenve, tésztával, kész levesek ízesítésére. És sok mindenre amire mondjuk a pestot el tudjuk képzelni. Ehhez sok levelet (én 30dkg-ot mértem), pirított tökmagból 3 marékkal, 3-4 dl olívaolajat egy kis sóval összeturmixoltam. Ebből lett 3 pici üveg ami hűtőben sokáig eláll.




2 megjegyzés:

Szentpyr írta...

Nagyon tetszik, köszönöm!

Betti, már felvirágzott, nem tudod?

betti írta...

Pusztamaróton még szerdán bibós volt.