Télen gyakran kerül az asztalra, főleg ha beteg valaki (mindig bízok a fokhagyma jótékony hatásában) . Kicsit macerásnak tűnhet elsőre, de igazán nem időigényes és megéri. Mi nagyon szeretjük!
Amikor a fokhagymát sütjük érdemes többet sütni, mert nagyon finom a sül fokhagyma és nálunk mindig sok elfogy belőle miközben pucoljuk.
Én pirított zsemle (v. kenyér) kockákkal tálalom, amiben annyi fakszni van csak, hogy vajat használok a pirításhoz és megszórom szárított petrezselyemmel (v. kakukkfűvel). Ez is nagyon finom lesz magában:)
Hozzávalók:
8 fej! fokhagyma
2 ek. olíva olaj
1,5 l víz
2 ek. liszt
1 dl tejszín (ha jobban tetszik használhatunk pl. zabtejet v. zabtejszínt is)
2 kávéskanál kakukkfű
só és esetleg frissen őrölt bors
A fokhagyma fejek tetejét levágjuk (kb. 1/4-ét) és tűzálló tálba tesszük. Locsolunk rá olíva olajat sózzuk (borsozzuk) és lefedve 200 fokra előmelegített sütőben nagyjából 25 percig sütjük. Majd levesszük az alufóliát és sütjük még 5-10 percig. Akkor jó, ha kívül aranybarna, belül puha. Ha "kéz melegre" hűlt kinyomkodjuk a héjából és egy kisebb leveses fazékba tesszük. Felöntjük vízzel és botmixerrel krémesítjük , majd fűszerezzük és forraljuk 10-15 percig. Amíg "fő" a leves a tejszínben elkeverjük a lisztet. Majd egy merőkanálnyit beleszedünk a tejszínes elegybe és elkeverjük csomómentesen. Végül lassan beleöntjük a levesbe és addig kevergetjük amíg krémes nem sűrűsödik. Forrón tálaljuk, hogy ezeken a hideg napokon jól átmelegítsen!
Stahl Judit után szabadon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése