2010. február 19., péntek

Karamellás almaleves...


... Tündérlátta Kata receptje alapján!

Nagyon belelkesedtem, amikor Kata ötletét olvastam a gyógyfüvek és az alma párosításáról. Ma készült is egy variáció nálunk is. A vicces az, hogy pont a lényeg nem volt itthon, a bodza, így másfelé kalandoztak a gondolataim.

Ahogy én készítettem:

Hozzávalók:

- 4-5 db közepes alma
- fahéj (egész kb.3-4cm)
- szegfűszeg (egész)
- 1/3 vaníliarúd
- 2,5 ek nádcukor
- kb. 1,5 dl zabtej
- 1 ek finom liszt
- kevés vaj+olaj
- víz
- pár csep friss citromlé

Rántást készítek a olaj+vaj, valamint a fehér liszt keverékéből. (Nekem ehhez a selymes ízvilághoz idekívánkozott a vaj és a teljes liszt helyett a finom, úgyis kicsi a mennyiség.) Ezt lassanként öntöttem fel vízzel, hogy a sűrűségét lássam hogyan alakul. Beledobáltam a fűszereket, így fődögélt, amíg az almát megpucoltuk, felkockáztuk. Az almával is főztem egy kicsit, majd lehúztam a tűzről. A cukorból karamellt készítettem. Ráöntöttem a zabtejet és kevergetve vártam, hogy beleolvadjon a tejbe a karamell. Ezt hozzáöntöttem az almás katyvaszhoz:) és vissza a tűzre. Kipecáztam a fűszereket és botmixerrel krémes állagúvá kevertem. Pár csepp citromlé bele, ahogy az íze kívánta és kész! Csoda finom lett! Köszi Kata!

Szeretnék egy bodzás-mézes variációt is mindenképpen kipróbálni!

5 megjegyzés:

  1. Izgalmasan hangzik!

    Én ha egy kis kényeztetésre vágyom öntök bele egy kis tejszínt.

    VálaszTörlés
  2. Jöhet almaleves minden mennyiségben...

    VálaszTörlés
  3. Én is öntök bele egy kis tejszínt. Sőt nyáron dőzsölősen a hideg gyümölcslevesre kis tejszínhabot is teszek.Bár ez gondolom, már biztosan nem waldorfos:) Hmm... és a menta is nagyon jó tud lenni a gyümölcslevesekkel...Bocs, ha kontárkodtam!

    VálaszTörlés
  4. A tejszínhab lehet, hogy nem waldorfos, de fini:)

    VálaszTörlés