2014. február 5., szerda

Kandírozott narancshéj nyírfacukorral

Mi a gyerekekkel estünk neki hirtelen ötlettől vezérelve. Itt volt a sok illatozó kezeletlen narancs héja, amit nem volt szívem kidobni. Közösen pucoltuk és daraboltuk, ennek megfelelően nem lettek csinosan egyenletesek a darabkák, de annál nagyobb volt az izgalom és az öröm a saját kandírozás miatt. 

Hozzávalók:
- 8 narancs héja
- 20 dkg nyírfacukor + valamennyi a hempergetéshez (ezt nem mértem)
- 2 dl víz

A narancs héjról levágtuk a puha fehért részt majd "egyenletes" kis csíkokra daraboltuk. Bőven felöntöttem vízzel és állni hagytam egy éjszakát (nagyjából 12 óra). Majd a vizet leöntöttem és szintén, hagytam állni nagyjából ugyan ennyit. Erre azért van szükség, hogy ne legyen keserű a héj. A nyírfacukorból és vízből szirupot főztem, majd ebben főztem a lecsöpögtetett narancshéjakat. Akkor jó ha már szép áttetsző a héj, kb 20 perc. A maradék szirupot lecsöpögtettem, majd további nyírfacukorba hempergettem a kis darabkákat és egy sütőpapírra téve megvártam, hogy megszáradjanak (esetünkben ez egy éjszaka volt). Jól záródó üvegbe vagy dobozba tárolhatjuk.