2011. április 10., vasárnap

A medvehagymáról

Sokan ismerjük, szeretjük, használjuk manapság a medvehagymát, de legyen itt pár sor azok kedvéért akik még nem.
Azontúl, hogy nagyon ízletes jót tesz az emésztőrendszernek, magas C vitamin tartalmú, enyhíti a hurutos megbetegedések tüneteit, csökkenti és a vérzsírt és még hosszan folytathatnám. Részletesen itt .
Gyűjtése nem igényel mély botanikai ismereteket, de körültekintőnek kell lenni, hiszen összetéveszthető a levele a gyöngyvirágéval és az őszi kikericsével (ezek levele nagy dózisban mérgező). Segíthetnek a beazonosításban az itt található képek. Gyűjtésekor még egy dologra fontos odafigyelni, egy tőről ne szedjünk le minden levelet, hogy a növény ne pusztuljon el és jövőre is megtaláljuk ugyanott.

És medvehagymás receptek:
http://rongybabakonyha.blogspot.com/search/label/medvehagyma
http://www.noioldalak.hu/medvehagyma/receptek.html
http://szellemafazekban.blogspot.com/p/medvehagymas-etelek.html
 
Aktuális kedvencem a medvehagyma krém amit nagyon sokféleképp használhatunk. Nagyon finom pirítósra kenve, tésztával, kész levesek ízesítésére. És sok mindenre amire mondjuk a pestot el tudjuk képzelni. Ehhez sok levelet (én 30dkg-ot mértem), pirított tökmagból 3 marékkal, 3-4 dl olívaolajat egy kis sóval összeturmixoltam. Ebből lett 3 pici üveg ami hűtőben sokáig eláll.




2011. április 4., hétfő

Csicseriborsó leves árpával


Találtam Dolce Vitanál még ősszel ezt a levest. Néhány apró változtatással többször került már az asztalra, nálunk pl. mindig kerül bele valamilyen kolbászféle (lehet, hogy nem teljesen autentikus, de így mindenki szívesen megeszi:) )Én benne hagytam a leveszöldségeket is, mert  azokat mindenki szereti. És még ami más nálunk, hogy bazsalikomos pestoval szoktuk enni, vagy van aki sok tejföllel. Még annyi, hogy ebből az adagból egy kiadós mennyiség lesz.


Hozzávalók:
20 dkg csicseriborsó
20 dkg apró fehér bab
20 dkg árpa
1 nagy fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
3 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1/2 fej zeller
20-30 dkg kolbászféle (most bio mangalica debreceni, de füstölt kolbival szerintem finomabb) -- ez persze el is maradhat és akkor teljesen növényi a levesünk
4-5 zsályalevél
só és ízlés szerint bors

Előző este a hüvelyeseket és az árpát beáztattam (külön-külön). Másnap először oda tettem főni a csicserit, a zsályával és a hagymákkal, majd egy óra után a babot is hozzá adtam. Megpucoltam a zöldségeket és azokat is beletettem a levesbe. Miután minden megpuhult kivettem 2 merőkanál levest (benne a hagymával) és lepépesítettem és visszaöntöttem a fazékba sűrítésként. Ekkor kerül bele az árpa és esetleg a felkarikázott kolbász. Ízlés szerint sózzuk a levest és főzzük még kb.15- 20 percig.