2010. július 31., szombat

Házi csokifagyi


...mert szeretik:) Ez egy nagyon egyszerű változat, nem kell hozzá fagyi készítő gép és hosszan tartó kevergetés. Lehet hogy nem a reformkonyha gyöngyszeme, de legalább nincs tele ízfokozókkal, guargumival és egyéb "nélkülözhetetlen" hozzávalókkal.
Általában, minden édességhez magas kakaó tartalmú csokit használok. Mivel itt nem adok hozzá plusz cukrot így kb. 50%-ost választok, így még nem túl keserű a fagyi.

Hozzávalók:

5 dl tejszín
15-20 dkg étcsokoládé ( ha a gyerekek is segítenek készíteni akkor kicsit több:o)

A csokit feltördelem és gőzfürdő felett felolvasztom. Amíg olvadozik előkészítem a formákat és felverem a hideg tejszínt habbá. Ha már az olvadt csoki nem meleg, de még folyós hozzákeverem a tejszínhabhoz. Formákba töltöm a maradékot műanyag dobozba és már mehet is a mélyhűtőbe. Ha délelőtt elkészítjük délután már lehet is fagyizni. A végeredmény egy könnyű, habos fagyi.

2010. július 26., hétfő

Tonhalas spagetti


Ez a tésztaétel nálunk amolyan "gyorskaja" funkciót tölt be, hiszen a mártás annyi idő alatt elkészül míg a tészta megfő. Mindent összevetve 15 perc alatt asztalon az ebéd. És azért is szívesen csinálom, mert mindenki (!) szereti.
Én most friss paradicsomot használtam, de héj lehúzással és darabolással együtt is belefért a 15 percbe. A mártásba ezúttal a paradicsom inkább ízesítőként szolgál, az olaj az ami bevonja a tésztát. Az eredeti receptben kapribogyót is tettek bele, én nem szoktam.

Hozzávalók:
1 db konzerv tonhal
1 db paradicsom konzerv (natúr darabolt)
1-2 dl extra szűz olíva olaj
4-5 gerezd fokhagyma
2 tk szardella paszta (ez el is maradhat)
1 ek szárított oregano
1 csomag (500g) spagetti

A tészta főzővizét oda teszem forrni. Egy nagy serpenyőbe öntöm az olajat megfuttatom rajta a felszeletelt fokhagymát, ha már érzem az intenzív illatát jöhet bele a tonhal és a szardella paszta. (Ilyenkor már forrni szokott a víz, beleteszem a tésztát) Pár pillanatig "összesütöm", majd jöhet bele a paradicsom. Ez után beleteszem az oreganot és ha szükséges sózom. Pár percig rotyogtatom és lezárom alatta a tüzet. Ha a tészta megfőtt a mártásba szedem, összeforgatom és már ehetjük is.

2010. július 5., hétfő

Borsópörkölt


Ez az étel gyerekkoromban mindig nyáron, borsó szezonban került az asztalra és én nagyon szerettem, ezért szívesen készítettem én is a gyerekeimnek. Meg azért is, mert nagyon gyorsan elkészül:) Anyu régen rizzsel főzte, én most bulgurt használtam és így is nagyon ízletes volt.

Hozzávalók:
- 30dkg zsenge borsó
- 1 bögre bulgur (kb. 20-25 dkg)
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1/2 paradicsom
- 1/2 paprika
- 1 mokkás kanál pirospaprika
- 3-4 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj
- só

Miután a hagymát felkockáztam az olajon megdinsztelem. Meghintem a pirospaprikával, majd hozzá adom a felaprózott paprikát és paradicsomot. Kicsit párolom. Hozzáadom a zöldborsót és 1-2 perc múlva a bulgurt is. Felöntöm 2 bögre vízzel és nagyjából 15 perc alatt készre főzöm.Magában vagy köretnek is fogyaszthatjuk. Mi paradicsom salátát ettünk hozzá.