2010. március 30., kedd

Zabkása




Mostanában nálunk nagyon népszerű reggeli. Mindig kéri valamelyik gyerek és én szívesen tálalom, mert nagyon egyszerű. Már több verzióban készítettem, most nálunk a lent leírt a legnépszerűbb. Ez egy télies ízvilágú.

Hozzávalók:
- zabpehely (kb. annyi, mint amennyi darát használnánk a családi tejbegrízhez)
- zab tej 3-5 dl
- 1 kis marék darált mandula (barna héj nélkül darálom)
- fahéjas szilvalekvár (ezt lehet tetszőlegesen variálni)

A zabpelyhet és a mandulát este beleöntöm egy tűzálló edénybe és felöntöm annyi zab tejjel, hogy bőven elfedje. Éjszakára a konyha pulton hagyom pihenni. Reggelre felissza a folyadékot és megpuhul. Ha túl sűrű lenne akkor öntök még hozzá tejet és felmelegítem (én nem főzőm). Ezután már csak tálkákba szedem és lehet enni. Mi télen a fahéjas szilvalekvárral szerettük a legjobban.
Már alig várom a friss gyümölcsöket, eperrel is nagyon finom!

2010. március 24., szerda

Spenótos lepény



A tésztához:

20 dkg tk. tönköly liszt
10 dkg pálmazsír
kb. 4 ek víz (annyi, hogy a tészta jól kezelhető és ruganyos legyen)
(a tojást én most kihagytam, anélkül is működik)

"Töltelék":

45 dkg mirelit spenót (természetesen, amikor van, akkor finomabb/jobb a friss)
2 gerezd fokhagyma
1 ek liszt
zabtej
só, szerecsendió
sajt

A lisztet egy csipet sóval és a pálmazsírral késesbetétű robotgép segítségével morzsalékossá dolgozom. Kiborítom a gyúródeszkára, közepébe egy mélyedés, bele a víz és addig gyúrom, amíg összeáll. A hűtőben minimum fél órát pihen.

Ez idő alatt, gyakorlatilag spenót főzeléket készítek. Pálmazsíron megdinsztelem az apróra vágott fokhagymát, szórok bele egy kis lisztet. A rántást felöntöm egy kevés(!) zabtejjel, majd bele a spenótot. Fűszerezem és készre főzöm. A tésztát kizsírozott, kilisztezett formába teszem miután kinyújtottam, megszurkálom villával és 10 percig elősütöm 200 fokon. A kész spenótot én bizony hálós szűrőn egy kicsit le szoktam csepegtetni, hogy ne tocsogjon tőle a tészta. Reszelt sajt (esetleg juhtúró) a tetejére és 20-25 perc alatt készre sütöm. A legfinomabb, amikor már langyosra hűlt az egész (kb. annyi idő, amíg elmegyünk a gyerkőcért az oviba;) ). Pritamin paprikával szoktuk legtöbbször enni. Most sajnos nem volt itthon, pedig nagyon szépek együtt!:)

Rengeteg variációban elkészíthető még, nálunk a párolt brokkolis megy még nagyon. Sajt/túró nélkül teljesen vega.

2010. március 14., vasárnap

Mártogatós


Az egyik olyan étel, amit az oviban a beszoktatás alatt ismertem meg, és nálunk mindenki szereti.

hidegen sajtolt napraforgóolaj
oregano
vegamix
pirospaprika
fokhagyma
pici só

Összekeverem a fűszereket, majd ráöntöm az olajat, végén szoktam a fokhagymát, de nem mindig teszek bele. Célszerű annyi adagra osztani, ahányan esszük, és akkor nem gond, ha a leharapott cipódarabot újra belemártjuk. Nálunk kb. 1,5 dl fogy el egy étkezésnél.

Friss cipóval mártogatva és savanyú káposztával ízlik a legjobban...

2010. március 11., csütörtök

Tészta pirított magokkal

Lehet, hogy csak nekem nagy felfedezés. Ma tésztát főztem a gyorsaság kedvéért, és valami más ízűre vágytam, mint eddig. Betti sütőtökleveséhez pirított tökmagról jutott eszembe, hogy a tésztára pirítok magokat. Tökmagot, napraforgómagot és szezámmagot pirítottam meg kevés sóval, és nekem nagyon ízlett. A gyerekek maradtak a tejfölnél. Nálunk mostanában a tejfölös tészta a kedvenc.

2010. március 7., vasárnap

Márványsajtkrém


Ezzel a kencével nem biztos, hogy elsőre osztatlan sikert aratunk a gyerekeknél, de érdemes próbálkozni! Boróka eleinte idegenkedett tőle, de most szívesen megette. Nándi zöldséget mártogatott bele. Felnőttek eddig kivétel nélkül szerették.

Hozzávalók:
-10 dkg márványsajt
-15-20 dkg natúr vajkrém
-1 gerezd fokhagyma
- 1 kis fej vöröshagyma

A sajtot és a hagymákat lereszeljük majd hozzákeverjük a vajkrémhez. Tapasztalat szerint ebbe a krémbe legjobb reszelni a hagymákat. Az a sajt amit én legutóbb vettem meglehetősen érett volt, így több(20 dkg) vajkrémet kevertem bele.
Meleg pirítóssal a legfinomabb!

Mogyorós-diós ropogós


Ez egy finom ropogós nasi. Joghurttal akár egy tápláló uzsonna is lehet belőle, mert nagyon laktató. A recept Stahl Judittól származik, csak én kicsit más arányokkal készítettem, mert nekem így működött.

Hozzávalók:
-15 dkg dió
-15 dkg török mogyoró
-5 ek teljes kiőrlésű tönköly liszt
-3ek zab ital
-1/2 dl méz

A diót és a mogyorót durvára darálom, majd egy tálba összekeverjük a többi hozzávalóval. Ha összeállt a massza sütőpapíros tepsibe kis halmokat sorakoztatunk távol egymástól. Vizes evőkanállal "formázzuk" meg kicsit a kupacokat, hogy nagyjából kerek és kicsit laposak legyenek. 175 fokos sütőben 8-10 perc alatt megsütjük őket.

2010. március 3., szerda

Borsó főzelék

 



Ahogy én tudom a főzelék beillene hungarikumnak. Szósz máshol is készül, de teljes értékű egytálétel csak a hazai konyhában.
Mi mindenesetre nagyon szeretjük a főzelékeket. Elkészítésük olcsó és egyszerű, számosan lehet variálni és az ízük remek.

Az alábbi adatokat a wikipédiából másoltam ki:
A teljes értékű táplálkozásban fontos a növényi és az állati eredetű nyersanyagok megfelelő aránya. Ezért a főzelékek nagyon fontos szerepet töltenek be, a korszerű, egészséges, étrend összeállításában, mivel előnyösen egészítik ki a húsból vagy tojásból készült ételeket. Táplálkozás-élettani szempontból értékelve a főzelékek alapanyagait azt állapíthatjuk meg, hogy az

energia tartalmuk általában alacsony (30-140 kcal/100 g), kivéve a száraz hüvelyeseket (kb. 320 kcal/100 g).
a fehérje tartalmuk, - mely nem teljes értékű - igen alacsony 1-2 g/100 g körüli. Vannak persze magasabb fehérje tartalmú színes-főzelékek is például zöldborsó 7 g/100 g, bimbóskel 4,7 g/100 g és természetesen a száraz hüvelyesek átlag 20 g/100 g.
a zsiradék tartalmuk elhanyagolható 0,2-0,3 g/100 g, legmagasabb a lencséé 1 g/100 g.
A szénhidráttartalmuk - keményítő és rost formában - változó és relatív alacsony, legmagasabb a burgonyáé 20 g/100 g.
Igen jelentős a vízben oldódó vitamin - és az ásványi anyag tartalmuk.


A gyerekeknél a zöldborsó főzelék a kedvenc. Ennek elkészítésében nagy elővigyázatosággal ők is tudnak segíteni.

Ahogy mi készítjük a borsófőzeléket a téli időszakban:
Egy kanál cukrot megpirítunk, majd a fagyasztott zöldborsót és sárgarépát kicsit megfutatjuk alacsony lángon, közben pirospaprikázom. A piritott cukor pikáns édes ízt ad a főzeléknek. A borsó-sárgarépa aránya 2:1-hez.
Aztán vízzel felengedjük, sózom és babérlevélel ízesítem.
Rántással sűrítjük a végén.

Mi feltét nélkül fogyasztjuk.

Jó étvégyat!
Posted by Picasa

2010. március 1., hétfő

Spenót tojásos lepényben

... Innentől gyakorlatilag mindenkinek az ízvilágára és a konyhájára van bízva mivel és hogyan valósítja meg.

Az én változatom: a spenótot sima krumplipürével szoktam elkeverni (só, vaj, tej),
ami megmaradt azt tettem köretként hozzá.
A lepény pedig serpenyőben vékonyan kisütött /1-2 kanálnyi tejjel/ fölvert tojás.
A vékonyhoz kb. 1 tojás elegendő (persze serpenyő méretétől is függ).

Tavaszodik, jól esik a zöld és a sárga.

Mogyorókrém

Ez az a kence amit a gyerekek is szeretnek. Készülhet édes és sós változatban is. Mi most juharsziruposat készítettünk, ami inkább csak ízlelőbimbó csiklandozónak, mint édesítőnek volt jelen.

hozzávalók:

200 gr sótlan földimogyoró
2-3 evőkanál hidegen sajtolt olaj (esetleg mogyoróolaj)

Ízesítés fantáziánk szerint (méz, juharszirup, só, vanília..., alig várom, hogy egyszer kipróbáljam a csiliset is) A mogyorót késes aprítóban olyan simára vagy darabosra őrlöm, ahogy jólesik, hozzáteszem az olajat és az ízesítőket.